Kokoelmat

Suomen Kansallisgallerian kokoelmaan kuuluu 35 000 taideteosta, arkistoaineistoa ja esineitä. Kokoelma on valtion omistuksessa olevaa Suomen kansallisomaisuutta. Kansallisgallerian tehtävänä on kokoelmasta huolehtiminen, ylläpito ja kartuttaminen.

Kansallisgalleria käyttää kokoelmaa kaikessa taidemuseotoiminnassaan, kuten näyttelytoiminnassa, näyttelyvaihdossa, tutkimuksessa ja digitaalisten palveluiden tarjonnassa. Taidehistoriallisesta arkistomateriaalista huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto.

Kansallisgalleria ja sen museot kartuttavat edelleen valtion taidekokoelmaa teoshankinnoin ja vastaanottamalla lahjoituksia. Kansallisgalleria käyttää valtion budjetissa olevaa taidehankintamäärärahaa hankkimalla teoksia valtion lukuun.


Tutki kokoelmia verkossa:

  • Taidekokoelmat verkossa – Etsi, hae ja löydä tietoa Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon teoksista, taiteilijoista ja kokoelmista
  • Lähteillä – Verkkosivusto esittelee ja taustoittaa poimintoja arkiston ja kirjaston kokoelmista, joihin kuuluu asiakirjoja, valokuvia, lehtileikkeitä, julkaisuja ja muita dokumentteja.
  • Karkki – Arkistokokoelmien tietokannasta löytyy taidehistoriallisen asiakirja-arkiston perustiedot
  • Ateneumin Ateneumin portaikko. Kuva: Kansallisgalleria / Jaakko Holm.