Kirjasto

Kansallisgallerian kirjasto on Suomen suurin kuvataiteen erikoiskirjasto. Kokoelman merkittävimmän osan muodostavat näyttelyjulkaisut, museoiden kokoelmaluettelot ja huutokauppaluettelot.

Kirjaston kokoelmat on jaettu kolmeen museorakennukseen. Kiasman tutkijakirjastossa on nykytaiteen aineistoa 1960-luvulta lähtien. Ateneumin tutkijakirjasto on keskittynyt erityisesti Suomen taiteen historiaan. Vanhaa ulkomaista taidetta käsittelevä kirjallisuus on Sinebrychoffin tutkijakirjastossa.
Käynnistä tulee sopia etukäteen.

Kiasman tutkijakirjasto

Mannerheiminaukio 2
00100 Helsinki
puh. 0294 500 526
sähköposti: kirjasto(at)kansallisgalleria.fi

Kiasman tutkijakirjasto on osa Kansallisgallerian kirjastoa. Tutkijakirjaston kokoelmissa on nykytaiteen aineistoa 1960-luvulta lähtien. Kokoelmaa kartutetaan Nykytaiteen museon näyttely- ja kokoelmatoimintaa tukien. Keskeisiä aineistoryhmiä ovat: kotimainen nykytaide, nykytaiteen uusimmat kansainväliset ilmiöt ja niihin liittyvä teoreettinen kirjallisuus, kokoelmataiteilijat ja taidelehdet. Kirjasto hoitaa Nykytaiteen museo Kiasman julkaisuvaihdon koti- ja ulkomaisten taidemuseoiden kanssa. Kokoelma karttuu myös omien ostojen ja lahjoitusten kautta.

Kirjastossa on lukupaikkoja ja kolme yleisöpäätettä, joista on yhteys mm. kirjaston aineistotietokantaan, Suomen Kansallisgallerian taideteosrekisteriin, digikuvatietokantaan ja media-arkistoon, museon verkossa käytössä oleviin ulkopuolisiin tietokantoihin sekä internetiin.

Kiasman tutkijakirjasto ylläpitää Nykytaiteen virtuaalikirjastoa, jonka sivuilla on paljon hyödyllisiä linkkejä ja tietoa jokaiselle nykytaiteesta kiinnostuneelle.

Ateneumin tutkijakirjasto

Kansallisgallerian kirjasto
Kaivokatu 2 C
00100 Helsinki
puh. 0294 500 526
sähköposti:kirjasto(at)kansallisgalleria.fi

Ateneumin tutkijakirjasto on vanhin osa Kansallisgallerian kirjastoa. Sen kokoelmat ovat karttuneet Ateneum-rakennuksen valmistumisen jälkeen vuodesta 1889. Ne tukevat Ateneumin taidemuseon kokoelmateosten ja suomalaisen taiteen tutkimusta. Kirjaston tietokannasta löytyy myös konservointialan kirjallisuutta.

Kirjaston kokoelma karttuu ostojen, julkaisuvaihdon ja lahjoitusten avulla. Kirjasto tuottaa myös Suomalaisen kuvataiteen bibliografiaa.

Kirjastossa on lukupaikkoja ja yleisöpäätteitä, joista on yhteys mm. kirjaston aineistotietokantaan, Kansallisgallerian taideteosrekisteriin ja arkistoaineistoihin.

Sinebrychoffin tutkijakirjasto

Käyntiosoite: Kansallisgallerian kirjasto
Kaivokatu 2 C
00100 Helsinki
puh. 0294 500 526
sähköposti: kirjasto(at)kansallisgalleria.fi

Sinebrychoffin tutkijakirjasto on osa Kansallisgallerian kirjastoa ja se on käytettävissä Ateneumin tutkijakirjastossa sopimuksen mukaan.

Kokoelmat liittyvät Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimuseoon, museon taidekokoelmaan ja näyttelyihin. Kirjaston kokoelma karttuu ostojen, julkaisuvaihdon ja lahjoitusten avulla.

  • Ateneumin Ateneumin tutkijakirjasto. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.
  • Kiasman Kiasman tutkijakirjasto. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
  • Kansallisgallerian Kansallisgallerian kirjasto. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.