Kuvien käyttöoikeuksien myynti

Suomen Kansallisgalleria
Kuvakokoelmat
Kaivokatu 2 C
00100 Helsinki
puh. 0294 500 234, 0294 500 241 ja 0294 500 386
sähköposti: kuvakokoelmat(at)kansallisgalleria.fi
 

Suomen Kansallisgallerian kuvakokoelmat myöntää kuvien käyttöoikeuksia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön sekä lukuisiin muihin tarkoituksiin.

Kuvakokoelmilta voit tilata taideteoskuvia Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmateoksista ja tietyin rajoituksin koko Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmien aineistoista.

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateostietoihin voi tutustua Taidekokoelmat verkossa -palvelussa. Laajemmin kuva-arkiston kuviin ja tietokantoihin pääsee tutustumaan Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmien tiloissa. Käynnistä on sovittava erikseen.

Tilatut kuvat toimitetaan digitaalisina linkkipalvelun välityksellä. Suomen Kansallisgallerian kuvakokoelmat tekee kuvien käytöstä sopimukset tilaajien kanssa. Kuvien käytöstä peritään Kansallisgallerian hinnoittelupäätökseen perustuva kuvankäyttömaksu.

Kuvapalvelun hinnastopdf, 22 kb

Julkaistaessa on mainittava taiteilija, teos, vuosi, taidemuseon nimi, Kansallisgalleria / valokuvaajan nimi.

Tiedustelut ja tilaukset sähköpostitse osoitteeseen kuvakokoelmat(at)kansallisgalleria.fi. Tilaukset voi tehdä suoraan myös kuvatilauslomakkeella.

Siirry kuvatilauslomakkeelle >
 

Tekijänoikeuksista taideteoskuvissa

Taideteoskuvissa tekijänoikeuden haltijoita ovat sekä taiteilija että valokuvaaja. Taideteosten tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolemasta ja valokuvan osalta suoja on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta. Suomen Kansallisgallerialle maksettava kuvankäyttökorvaus kattaa valokuvaajan tekijänoikeusmaksun. Kuvien tilaaja vastaa tämän lisäksi mahdollisista taiteilijan tekijänoikeuskorvauksista oikeudenhaltijoille, jos taiteilijantekijänoikeus on voimassa. Oikeudenhaltijoita voivat olla joko taiteilijat, perikunnat tai tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry, jotka myöntävät edustamiensa oikeudenhaltijoiden käyttöluvat. Kuvaston www-sivuilla on lista järjestön kanssa sopimuksen tehneistä taiteilijoista ja perikunnista. Kuvapalvelussa on joidenkin tekijänoikeuden haltijoiden yhteystiedot, joilla ei ole sopimusta Kuvaston kanssa.

Ajankohtaisten näyttelyiden lehdistökuvat ovat museoiden lehdistösivuilla. Muuhun kuin ajankohtaiseen tiedotuskäyttöön tarkoitetut kuvat tulee aina tilata Suomen Kansallisgallerian kuvakokoelmilta.

  • Vincent Vincent van Gogh, Katu, Auvers-sur-Oise, 1890. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.
  • Albert Albert Edelfelt, Lumpeita, 1896. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen.